Haugesund – i dag kjent for sitt rike kulturliv, mange festivaler og kulturarrangement gjennom hele året med Sildajazzen og Den Norske Filmfestivalen i spissen. Langs kaien ligger koselige hoteller, kaféer, restauranter og barer side om side og puster inn den friske sjølufta. Haugesund – den lille havnebyen med den nye historien, men sterkt knyttet til det havet har gitt. I 1854 hadde Haugesund 1000 innbyggere og i dag regnes byen som en av landets fremste handelsbyer. Kriser og tilbakeslag har ikke satt en stopper for utviklingen av denne byen – med jevnt og hardt slit har Haugesund kontinuerlig danset med havet.
Vi skal besøke dens høydepunkter – stupe inn i sildefiskes betydning for utviklingen av byen og høre om hvordan hundre tusen tønner ble eksportert til utlandet. Når silda forsvant spratt det frem andre næringer som skipsverft og oljeindustri – store konstruksjoner reises her for olje-Norge.
Etter lokalhistorier om havets gaver, kjører vi også innom vikingtiden for å besøke Riksmonumentet Haraldshaugen, stedet hvor Snorre skriver i sagaene at Harald Hårfagre er begravd. Videre svinger vi forbi det fineste rådhuset i Norge og noble områder fra 1800-tallet – her bodde byens skipsredere. Turens høydepunkt avsluttes på et flott utsiktspunkt hvor vi har flott panoramautsikt over Haugesund, vi kan også se helt til Røvær og Utsira.